Friday, 25 February 2011
POKOK MENGKUDU DAN KHASIATNYA YANG TERSERLAH TERUTAMA KEPADA WANITA
Pangkal Pokok Mengkudu
Buah Mengkudu Yang Masih Putik
Buah Mengkudu Yang Masak Ranum
Pokok mengkudu merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara negara ASEAN yang lain.
Nama botaninya MORINDA CITRIFOLIA L. Pucuk mengkudu juga boleh dibuat ulam. Pokok ini juga digunakan sebagai ubat tradisional.
Buah mengkudu dikenali dengan pelbagai nama mengikut negara. Contohnya di Hawaii dan Polinesia dipanggil dengan nama NONI, di Tahiti dipanggli NONO, di negara Guam terkenal sebagai LADA, di India dinamakan INDIAN MALBERRY, di Kepulauan Caribean dengan nama PAIN KILLER TREE, di Malaysia ada 2 jenis spisis mengkudu,iaitu mengkudu besar dan mengkudu kecil (Morinda Elliptica)
Pokok herba ini dirujuk kepada tumbuhan renek berbatang lembut. Pada kebiasaannya pokok herba ini mempunyai batang yang lembut dan berair. Pokok pokok herba seperti ini telah lama digunakan oleh orang orang Melayu dan orang orang Cina sebagai bahan ubat atau penguat tenaga.
Pucuk atau daun muda mengkudu mengandungi khasiat makanan yang tinggi.Dalam tiap tiap bahagian yang boleh dimakan mengandungi : air 89.1 gram(g), protien 3.9 g, lemak 0.6 g, kibohidrat 2.2 g, serat 3.0 g, kalsium 114 miligram(mg), fosforus 14 mg, ferum 2.8 mg, natrium 18 mg, kalium 234 mg, KAROTENA 3619 ug, vitamin B1 1.5 mg, B2 0.32 mg, NAISIN 1.0mg vitamin C 115mg.
Daunnya berukuran 15.25 sentimeter(sm)panjang, 6 - 10 sm lebar, berbentuk cerombong, berwarna putih tumbuh di kepala bunga. Buahnya bujur, 5 - 10 sm panjang, 2 - 4 sm lebar, berwarna putih kekuningan. Isinys lembut dan tersangat lembik dan berjus apabila telah masak dan mengandungi biji yang banyak.
Mengkudu kecil mempunyai daunnya yang runcing berukuran 12 - 17 sm panjang dan 3 - 4 sm lebar. Buahnya kecil berukuran 2 - 2.5 sm lebar dan berwarna kehitaman apabila masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment